Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Трагедія Бабиного Яру – це частина української історичної пам’яті та історії нашого краю

Дата: 28 вересня 2020 о 07:39, Оновлено 28 вересня 2020 о 18:41
Автор: Коток С. І.
217 переглядів

Голокост

Цей день в історії 

Голокост у Рівному

  В останні дні вересня щороку по школах України проходять уроки Пам’яті та виховні години на тематику вивчення та вшанування історії єврейського голокосту у роки ІІ світової війни.

 У Музеї історії Києва 29-30 вересня представлять перший в Україні віртуальний проект про трагедію в Бабиному Яру.  У середу, 23 вересня, у Києві відбулася презентація онлайн-музею Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Дату заходу організатори обрали невипадково: по-перше, команда Меморіального центру перейшла до фази практичної реалізації проєкту, а по-друге, 29 вересня – 79-ті роковини  початку розстрілів в урочищі «Бабин Яр».  Злочини Бабиного Яру перевершили всі відомі до цього часу трагедії. Ширина ярів – 300 метрів, глибина – до 50, довжина досягала 3,5 кілометрів.  Усього в перші місяці окупації жертвами стали 850 тисяч осіб. Упродовж 103 тижнів окупації кожного вівторка і п’ятниці в Бабиному Яру розстріляли 220 тисяч, а за іноземними джерелами – 300 і понад 400 тисяч чоловік (євреї, роми, військовополонені, українські націоналісти).

Такі бабині яри були в кожному українському селі та місті.

У Рівному станом на 1 січня 1941 року проживало 40612 чоловік, з них 82% становили євреї, 19% – поляки і 8% – українці. Вцілому по області євреї посідали за українцями ( 859415 чол.) друге місце ( 101443 чол). Першими жертвами масового терору стала Рівненська община євреїв, що налічувала 23000 чоловік. 6 листопада 1941 року майже 19000 з них були розстріляні на східній околиці в урочищі «Сосонки». У Висоцькому районі жертвами стали 18000 євреїв, у Дубнівському – 12000 . У Сарнах, де загинуло до 18 тисяч осіб,  німці створили гетто для знищення євреїв у перші дні окупації.


  Відповідні матеріали знайшли відображення у шкільних підручниках історії, які вивчаються в 10-11 класах. Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту. Україна була першою державою на пострадянському просторі, яка включила питання історії Голокосту до державних програм для загальноосвітніх шкіл із всесвітньої історії та історії України.

 Також євреї зазнали сталінських гонінь, які увійшли до категорії «ворогів народу» та яким були притаманні назви «антипатріоти», «космополіти», «низькопоклонники». 14 травня 1948 року було ухвалено Декларацію незалежності Ізраїлю.

  Президент США Дональд Трамп у 2017 році визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.

 

 Міністерство освіти і науки України рекомендувало навчальним закладам провести 29 - 30 вересня «Уроки пам’яті трагедії Бабиного Яру та «бабиних ярів» України».

У початковій школі пропонується передбачити уроки толерантності. Для підготовки цих уроків можна використати матеріали  книги «Уроки Голокосту: мужність, пам’ять, співчуття» (Дніпро, Інститут «Ткума», 2016).

В основній та старшій школах рекомендовано використовувати навчальний посібник І. Щупака «Голокост в Україні: Пошуки відповідей на питання історії» (Дніпропетровськ, 2015), схвалений МОН України. У цьому посібнику можна знайти такі матеріали до уроків: 5 - 9-ті кл. - матеріали для години спілкування «Стосунки між народами -  «свої» та «чужі»; 8 - 9-ті кл. -  історія  рятування сім’ї Вайсів українською родиною Щепаняк; 10 - 11-ті кл. - матеріали до заняття «Митрополит Андрей Шептицький і дилеми морального вибору».

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.