Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

ВЧИТЕЛЬ РОКУ - 2023

Дата: 10 листопада 2022 о 14:03, Оновлено 10 листопада 2022 о 14:07
Автор: Коток С. І.
230 переглядів

ВЧИТЕЛЬ РОКУ -2023

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення центрального оргкомітету всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023»

(протокол № 01 від 26.10.2022)

Умови та порядок проведення

всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023»

І. Загальні положення

1. Всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2023» (далі – конкурс) проводиться на виконання Указу Президента України від 29 червня 1995 року № 489 «Про всеукраїнський конкурс «Учитель року», відповідно до Положення про всеукраїнський конкурс «Учитель року», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 638 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 19.10.2022 № 930 «Про проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023» у номінаціях: «Захист України», «Основи здоров’я», «Початкова освіта», «Фізична культура».

2. Участь педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти в конкурсі здійснюється на добровільних засадах незалежно від фаху.

Педагогічний стаж конкурсанта/конкурсантки має бути не менше 3-х років на дату реєстрації на конкурс.

Основним місцем роботи конкурсанта/конкурсантки має бути заклад загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти.

Викладачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти беруть участь у конкурсі на загальних умовах.

У номінації «Захист України» беруть участь педагоги, які викладають предмет за тематичним планом № 1.

3. Для участі в конкурсі педагогічним працівникам необхідно:

зареєструватися в період з 28 листопада до 12 грудня 2022 року на офіційній сторінці конкурсу в розділі «Реєстрація учасників 2023» https://mon.gov.ua/ua/konkursi-dlya-pedagogiv/konkurs-uchitel-roku/uchitel-roku-2023/reyestraciya-uchasnikiv-2023 (реєстраційна форма для ознайомлення – у додатку 1);

подати організаційному комітетові першого туру конкурсу інформаційну картку (додаток 2) у строки, які визначають відповідні оргкомітети першого туру конкурсу.

ІІ. Організація та проведення конкурсу

4. Конкурс проводиться у два тури. Перший тур конкурсу може проходити в один або декілька етапів. Другий тур конкурсу проводиться в дистанційній формі у два етапи: відбірковий та фінальний.

5. На кожному турі конкурсу проводяться такі випробування (опис у додатку 3): «Майстер-клас», «Методичний практикум», «Практична робота», «Тестування», «Урок».

6. Для проведення першого туру конкурсу утворюються організаційні комітети, які:

здійснюють організаційне забезпечення першого туру конкурсу;

формують склад журі першого туру конкурсу;

визначають порядок проведення першого туру: кількість етапів, форма проведення етапів (очна, дистанційна), розподіл випробувань за етапами (не менше двох на кожному етапі), кількість конкурсантів, які переходять на наступний етап (у разі проведення в декілька етапів); дати й особливості проведення випробувань;

забезпечують ознайомлення конкурсантів з порядком проведення першого туру не пізніше ніж за два тижні до початку випробувань;

можуть приймати рішення щодо зміни кількості та формату проведення випробувань.

7. На другому турі конкурсу випробування розподіляються таким чином:

на відбірковому етапі – «Майстер-клас», «Практична робота», «Тестування»;

на фінальному етапі – «Методичний практикум», «Урок».

Центральний організаційний комітет конкурсу може вносити зміни щодо кількості, порядку та формату проведення випробувань другого туру конкурсу.

8. Переможці першого туру конкурсу до 06 березня 2023 року надсилають на електронну адресу vchytel_roku@ukr.net:

інформаційну картку в текстовому редакторі Microsoft Word;

покликання на відеорезюме (план відеорезюме у додатку 4);

портретне фото у форматі JPG/JPEG (400 х 400 пікселів).

У темі повідомлення зазначається номінація, наприклад, «Основи здоров’я». У назвах файлів обов’язково вказуються номінація, прізвище, область, наприклад, «Основи здоров’я_Хоменко_Київська».

9. Журі кожного туру конкурсу розробляє критерії оцінювання випробувань та встановлює максимальну кількість балів за кожний критерій.

Учасники кожного туру конкурсу мають бути ознайомлені з критеріями оцінювання не пізніше ніж за два тижні до проведення випробувань.

10. Теми, завдання, питання випробувань визначаються головою журі, який забезпечує їх секретність до моменту оприлюднення.

11. У разі проведення випробувань в дистанційній формі здійснюється відеоспостереження за процесом підготовки учасників до випробувань, виконання ними письмових/тестових завдань.

12. Під час проведення випробувань здійснюється відеозапис виступу кожного учасника. Відеозаписи випробувань першого туру конкурсу розміщуються на інтернет-ресурсах організаторів. Відеозаписи випробувань другого туру конкурсу розміщуються на YouTube каналі (https://bit.ly/2SICKf4).

13. У разі надходження сповіщення про повітряну тривогу під час виконання завдань випробувань:

проведення випробування зупиняється на час оголошення тривоги;

секретар журі фіксує час, коли виконання завдань було зупинено, та робить відмітку в протоколі;

після відбою повітряної тривоги виконання завдань продовжується;

секретар оголошує час, який залишається для виконання завдань, фіксує час, з якого продовжено виконання завдань випробування, та робить відмітку в протоколі.

ІІІ. Оцінювання та оприлюднення результатів випробувань

14. Оцінювання випробувань усіх турів конкурсу здійснюється за бальною системою та критеріями, затвердженими відповідним журі.

У разі недотримання конкурсантом/конкурсанткою академічної доброчесності під час підготовки або виконання завдань випробування робота не оцінюється або результати оцінювання анулюються.

15. Не допускається обговорення членами журі виступів конкурсантів під час проведення та оцінювання випробування.

16. Оцінювання випробувань здійснюється особисто кожним членом журі, який вносить бали до оціночного листа (додаток 5), підписує та передає його секретареві журі одразу після завершення кожним конкурсантом/конкурсанткою відповідного випробування.

17. Результати оцінювання випробувань першого та другого турів конкурсу доводяться до відома конкурсантів кожного конкурсного дня.

Зведені відомості (додаток 6) кожного випробування, рейтингові листи відповідних етапів першого та другого турів конкурсу (додаток 7) підписують усі присутні на засіданні члени журі. У разі проведення випробувань в дистанційній формі зведені відомості, рейтингові листи підписує секретар журі.

Зведені відомості, рейтингові листи оприлюднюються в сканованому вигляді.

ІV. Визначення переможців та лауреатів

18. У разі проведення першого туру конкурсу в один етап переможець/переможниця, лауреати та учасники визначаються на основі рейтингу, укладеного за загальною кількістю балів, одержаних під час усіх випробувань туру.

У разі проведення першого туру конкурсу в декілька етапів учасники кожного наступного етапу визначаються на основі рейтингу, укладеного за загальною кількістю балів, одержаних під час випробувань попереднього етапу. Бали, набрані учасниками на попередньому етапі першого туру конкурсу, анулюються. Переможець/переможниця, лауреати та дипломанти першого туру конкурсу визначаються на основі рейтингу, укладеного за загальною кількістю балів, одержаних під час випробувань фінального етапу.

19. У фінальному етапі другого туру конкурсу беруть участь не більше 12 конкурсантів, які визначені журі на основі рейтингу, укладеного за загальною кількістю балів, одержаних під час випробувань відбіркового етапу конкурсу.

Під час обрахунку балів фінального етапу другого туру конкурсу бали, набрані конкурсантами на відбірковому етапі, не враховуються.

Переможець/переможниця, два лауреати, які посіли друге та третє місця, дипломанти конкурсу визначаються на основі рейтингу, укладеного за загальною кількістю балів, одержаних під час випробувань фінального етапу другого туру конкурсу.

20. У випадку однакової кількості балів за результатами кожного етапу відповідного туру конкурсу перевага надається тому/тій конкурсанту/конкурсантці, який/яка має вищий бал у пріоритетному випробуванні.

Пріоритетні випробування кожного етапу відповідного туру конкурсу визначаються на першому засіданні журі.

21. Рішення журі кожного туру конкурсу приймаються колегіально та оформлюються протоколами, які підписують голова та секретар журі. У разі проведення випробувань в дистанційній формі протоколи підписує секретар журі.

22. У разі виникнення питань щодо результатів оцінювання випробувань роз’яснення конкурсантам надає голова журі.

__________________________________

Додаток 1

Реєстраційна форма для участі

у всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2023»

(для ознайомлення)

Власна електронна адреса

З умовами конкурсу ознайомлений/ознайомлена та погоджуюсь

Згода на обробку персональних даних

Прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності)

(вписується у зазначеному порядку без скорочень)

Стать (оберіть необхідне)

Дата народження (вписується в такому порядку: дд/мм/рррр)

Номер мобільного телефону (000-000-00-00)

Посада (вписується відповідно до запису в трудовій книжці)

Повне найменування закладу освіти (вписується відповідно до статуту)

Область та м. Київ, де розташовано заклад освіти (оберіть необхідне)

(список регіонів за алфавітом)

Район, де розташовано заклад освіти

Найменування ОТГ, де розташовано заклад освіти

Найменування населеного пункту, де розташовано заклад освіти

Тип населеного пункту, де розташовано заклад освіти (оберіть необхідне)

Місто

Селище міського типу

Село

Тип закладу освіти (оберіть необхідне)

Заклад загальної середньої освіти

Заклад професійної (професійно-технічної) освіти

Педагогічний стаж (кількість повних років на дату реєстрації на конкурс вписується цифрами без зазначення кількості місяців)

Кваліфікаційна категорія (оберіть необхідне)

Спеціаліст

Спеціаліст другої категорії Спеціаліст першої категорії

Спеціаліст вищої категорії

Педагогічне звання (за наявності оберіть необхідне)

Учитель-методист

Викладач-методист

Старший учитель

Старший викладач

Вихователь-методист

Педагог-організатор-методист

Практичний психолог-методист

Керівник гуртка-методист

Старший вожатий-методист

Старший вихователь

Майстер виробничого навчання I категорії

Майстер виробничого навчання II категорії

Почесне звання (за наявності оберіть необхідне)

Народний вчитель України

Заслужений вчитель України

Заслужений працівник освіти України

Інше

Науковий ступінь (за наявності)

____________________________________________

Додаток 2

Інформаційна картка *

учасника всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023»

в номінації «________________________»

Прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності)

Посада (відповідно до запису в трудовій книжці)

Місце роботи (повне найменування закладу освіти відповідно до статуту)

Освіта (найменування закладу вищої освіти, рік закінчення навчання)

Самоосвіта (інформація зазначається за останні 3 роки у зворотній хронології)

курси

конференції

семінари

вебінари

конкурси

інше

Педагогічний стаж

Кваліфікаційна категорія

Педагогічне звання (за наявності)

Науковий ступінь (за наявності)

Посилання на відеорезюме

Педагогічна ідея

Обсяг – до 4 сторінок, шрифт – Times New Roman; міжрядковий інтервал – одинарний; розмір шрифту – кегль 14.

Необхідно висвітлити суть Вашої педагогічної ідеї; представити технології, методи, прийоми, форми роботи, які Ви застосовуєте для реалізації педагогічної ідеї; продемонструвати ефективність та результативність впровадження педагогічної ідеї.

* Формат інформаційної картки не змінювати

___________________________________

Додаток 3

Випробування всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023»

Випробування «Майстер-клас»

Мета: демонстрація конкурсантом/конкурсанткою вміння адаптувати власну педагогічну ідею (методи, прийоми роботи) до специфіки навчальних тем та вікових особливостей учнів.

Формат: проведення майстер-класу для педагогічних працівників або студентів.

Кейс випробування (клас, навчальна тема) визначається окремо для кожного конкурсанта/конкурсантки шляхом жеребкування.

Вибір методів, прийомів роботи конкурсант/конкурсантка здійснює самостійно з урахуванням власної педагогічної ідеї, що зазначена в інформаційній картці.

Тривалість підготовки – до 2 годин.

Тривалість виступу – до 20 хвилин, запитання журі – до 5 хвилин.

Оцінюється: доцільність вибору методів та прийомів, майстерність та ефективність їх використання; відповідність продемонстрованих методів та прийомів власній педагогічній ідеї, меті, змісту навчання; дотримання принципів проведення майстер-класу; обґрунтованість позиції та лаконічність відповідей.

Випробування «Методичний практикум»

Мета: демонстрація конкурсантом/конкурсанткою предметно-методичної компетентності.

Формат: виконання методичних завдань.

Кейс випробування обирається шляхом жеребкування.

Тривалість підготовки – до 2 годин.

Тривалість виступу – до 20 хвилин, запитання журі – до 5 хвилин.

Оцінюється: предметно-методична компетентність; гнучкість педагогічного мислення; вміння конкурсанта/конкурсантки використовувати сучасні підходи та обирати оптимальні прийоми, методи та засоби для організації освітнього процесу; реалізація наскрізних змістових ліній; спрямованість обраних технологій, методів, форм, прийомів роботи на розвиток в учнів конкретної навички або конкретного уміння та їх доцільність; урахування вікових особливостей учнів.

Випробування «Практична робота»

Мета: демонстрація конкурсантом/конкурсанткою вміння виконувати практичні завдання у межах навчального предмета.

Формат: письмова робота з виконання практичних завдань у межах навчального предмета.

Тривалість виконання – до 2 годин.

Для оцінювання роботи шифруються.

Оцінюється: повнота виконання завдання, предметна компетентність конкурсантів/конкурсанток.

Випробування «Тестування»

Мета: демонстрація конкурсантом/конкурсанткою рівня знаннєвої складової професійної компетентності.

Формат: комп’ютерне тестування, що передбачає питання на знання предмета і методики його викладання.

Тривалість виконання – 1 година.

Випробування «Урок»

Мета: демонстрація конкурсантом/конкурсанткою педагогічної майстерності.

Формат: проведення уроку в 1–11 класах.

Кейс випробування (клас, тема уроку) визначається окремо для кожного конкурсанта/конкурсантки шляхом жеребкування.

Теми конкурсних уроків обираються журі відповідно до навчальних програм.

Тривалість підготовки – не менше 20 годин.

Тривалість уроку – 40-45 хвилин, у разі проведення в дистанційній формі – 25-30 хвилин.

Оцінюється: науковість, предметно-методична компетентність, творчий підхід; спрямованість на формування цілісності знань, предметних та ключових компетентностей, цінностей і ставлень; реалізація наскрізних змістових ліній, результативність та доцільність використаних методів, засобів і форм роботи, професійні якості вчителя.

___________________________________

Додаток 4

Орієнтовний план відеорезюме учасника

всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023»

(до 5 хвилин)

Суть Вашої педагогічної ідеї.

Технології, методи, прийоми, форми роботи, які Ви застосовуєте для реалізації своєї педагогічної ідеї.

Обґрунтування ефективності Вашої педагогічної ідеї.

Ваші досягнення, здобутки, якими Ви пишаєтеся.

_______________________________

Додаток 5

Оціночний лист випробування «___________»

в номінації «______________»

ПІБ конкурсанта/конкурсантки:

__________________________________

№ з/п

Критерії оцінювання

Максимальна кількість балів

Кількість балів конкурсанта/

конкурсантки

УСЬОГО

Член журі ___________________                                          __________________

                        (підпис)                                                                            (ПІБ)

___________________________________

Додаток 6

Зведена відомість випробування «_____________»

в номінації «______________»

№ з/п

ПІБ конкурсанта/конкурсантки

ПІБ членів журі

Разом

Середній бал

Голова журі _______________________                                          _______________________

                         (підпис)                                                                                  (ПІБ)

Секретар _______________________                                               ________________________

                         (підпис)                                                                                  (ПІБ)

Члени журі: _______________________                                          _______________________

                         (підпис)                                                                                  (ПІБ)

________________________________

Додаток 7

Рейтинговий лист _____________етапу ___________туру

всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022»

у номінації «_____________»

№ з/п

ПІБ конкурсанта/конкурсантки

Місце роботи

Випробування

Разом

Рейтинг

Голова журі _______________________                                          _______________________

                         (підпис)                                                                                    (ПІБ)

Секретар_______________________                                                  _______________________

                         (підпис)                                                                                    (ПІБ)

Члени журі: _______________________                                          _______________________

       (підпис)                                                                                     (ПІБ)

________________________________

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.