Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Півстоліття найдревнішій рукописній Євангелії Полісся

Дата: 2 червня 2020 о 17:37, Оновлено 14 червня 2020 о 22:35
Автор: Коток С. І.
331 перегляд

    В перший день літа Рівненщина відзначає 500-річчя   від часу написання рукописної пам’ятки, яка увійшла в історію під назвою Нобельське Євангеліє. Оригінал цього рукопису, створений в селі Нобель (тепер Зарічненський район Рівненської області), нині зберігається в Бібліотеці академії наук Литви імені Врублевських у Вільнюсі.

Так сталося, що наше Полісся, а точніше - саме Рівненщина, стала батьківщиною декількох примірників рукописних Євангелій, що свідчить про високий на той час рівень писемної культури, яка існувала в Україні в епоху Середньовіччя,  від України за часів Ярослава Мудрого, коли школи відкривалися при кожному храмі та монастирі, де, в основному, переписувалося Святе Письмо. Коли його дочка Анна приїхала в королівський двір Франції з собою мала книги, як найцінніший подарунок на той час.  Як відомо – саме в Пересопниці завершили  роботу над першим рукописним Євангелієм в Україні — 29 серпня 1561 р. в Пересопницькому монастирі ( Рівненський район Рівненської обл.). Українське рукописне Євангеліє з мініатюрами - визначна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва раннього модерну. Один із перших українських перекладів Четвероєвангелія, створене коштом волинської княгині Анастасії Заславської сьогодні є символом українського народу, адже на цій Євангелії присягають Президенти України. Зберігається вона у Національній бібліотеці України: має 482 пергаментних  аркушів, в палітурці розміром 380 x 240 мм, вага - 9 кг 300 г. 

З нагоди річниці Нобельського Євангеліє в області відбувся  круглий стіл. Участь в онлайн Zoom-конференції взяли представники музеїв, краєзнавці та історики області. За словами місцевих краєзнавців -  у давнину Нобель був значним міським центром на Волинському Поліссі. У ньому існувало п’ять церков, при яких діяли школи й писалися книги. І ось при одній з них, Миколаївській, у 1520 році завершили переписувати Євангеліє. А вже у 1581 році на благословенній Острозькій землі побачила світ перша друкована Біблія старослов’янською мовою – Острозька Біблія. Тому не випадково, що саме Острозька академія проводить традиційну Всеукраїнську олімпіаду -  «Юні знавці Біблії», в якій наші учні  не лише учасники, а й призери і переможці. Актуальність проведення таких конкурсів полягає в тому, що майбутнє особистості, сім’ї, держави, людського суспільства і цивілізації в цілому значною мірою залежить від того, які цінності закладаються в душі молодого покоління. Вирішальну роль у вихованні дітей та молоді відіграє біблійне розуміння особистості як духовно-фізичної істоти, яка складається з духу, душі і тіла.  Даниїл Вебстер  у ХІХ столітті  проголосив: « Якщо є що-небудь достойне поваги в моїх думках і стилі, я віддаю честь моїм батькам, які з раннього дитинства привили мені любов до Святого Писання. Якщо ми будемо дотримуватись принципів, яких навчає Біблія, наша країна буде в стані постійної благодії. Але, якщо ми і наші нащадки знехтуємо настановами і авторитетом цієї книги , то можна сміливо говорити ,що нас спіткає раптова катастрофа і перетворить нашу славу на глибоке безслав’я». А королева Англії свого часу зазначила:  «Я приписую Біблії усю велич Англії».  В наш новітній час, у дні всесвітньої пандемії американський Президент Дональд Трамп пообіцяв повернути вивчення уроків Біблії та молитви в державних закладах освіти.

http://www.bbc.com/ukrainian/features-53010787?xtor=AL-73-%5Bpartner%5D-%5Bukr%5D-%5Bheadline%5D-%5Bukrainian%5D-%5Bbizdev%5D-%5Bisapi%5D

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.